EL VINCLE LLIURE

Aquest projecte consisteix en la rehabilitació i creació d’un projecte de Disseny d’Interiors en un edifici amb un gran valor històric i patrimonial. És un redisseny d’un espai en un recinte religiós, destinat a un espai educatiu i professional.

El Santuari del Toro, amb Església barroca del segle XVII-XVIII, està situat a l’illa de Menorca, Illes Balears, exactament al poble d’Es Mercadal, dalt la muntanya més alta de Menorca, El Toro. És un edifci històric que pertany al Bisbat de Menorca, d’ús turístic i religiós. El conjunt arquitectònic és de l’època moderna-contemporània.

Si pensem desde que neixem fins que morim, comencem units a la nostre mare, amb un vincle directe amb ella, mitjançant el cordó umbilical. Però a mesura que ens fem grans aquest vincle es torna més lliure i més independent amb el sentit de créixer i madurar com a persones. És d’aquí d’on sorgeix el nom del projecte “El vincle lliure”, vincle per l’enllaç directe amb els pares per la relació sentimental, i lliure pel tipus d’educació que s’hauria de donar a qualsevol persona per a que pugui desenvolupar-se de la millor de les maneres possibles, totalment autònoma i experimental, però sempre tenint a l’adult aprop per ajudar-lo i donar-li el suport que necessiti en tot moment.

El projecte parteix de la idea de relacionar dos espais totalment diferents, l’escola infantil i el coworking per a pares i mares dels nens. La unió de pares amb fills és el lligam principal que uneix, mitjançant una estructura contínua, la relació directa entre ells. Simbolitza el cordó umbilical que ens uneix per sempre.

L’escola es defineix com una escoleta infantil alternativa menorquina arrelada al poble d’Es Mercadal, per a nens de 3 a 6 anys. El que pretén és establir un vincle amb l’entorn urbà, rural i natural del recinte del Santuari del Toro. Està enfocada com una escola pública però mantenint l’essència pedagògica d’escola lliure.

La disposició de formes orgàniques es refereix a la unió i treball en equip de les persones. Tot i estar units, és important mantener certa individualitat, ja que tothom és diferent i únic, per tal d’aportar el nostre granet de sorra al món. A més, les línies corbes donen una continuïtat i una armonia a tot l’espai, creant així diferents zones innovadores, i adaptant-se a l’espai actual mitjançant passadissos trencats i recorreguts totalment lliures.

Els colors reforçen la idea de que totes les persones som diferents i cada un té la seva individualitat, aportant idees i conceptes per millorar com a persones. Els colors utilitzats són els de l’arc de Sant Martí, ja que ens recorda en part a la infantesa i a la innocència dels més petits, i tenint en compte que els més grans també volem tornar a ser petits.